Zakończenie ferii, które w Pasażu Świętokrzyskim było świetną zabawą zmagań kulinarnych zespołów dziecięcych przyniosło dużo nie zapomnianych emocji i uśmiech na twarzach samych rywalizujących jak i kibicującej publiczności. Stowarzyszenie Projekt Świętokrzyskie żegnało czas ferii organizując dla dzieci weekend pod nazwą „Aktywne Zdrowe Świętokrzyskie”. W sobotę i niedzielę w Pasażu Świętokrzyskim razem z kucharzami: Mariuszem Putkiem, Michałem Pedryczem i Dorotą Jaros dzieci mogły uczyć się podstawowych zasad dobrego zachowania przy stole. Prezentowane były zastawy i dekoracje stołów z różnych części świata. Pod czujnym okiem Pani Doroty Jaros można było nauczyć się  sztuki carvingu, czyli wycinania z owoców i warzyw dekoracji. Dzięki temu powstały wspaniałe dekoracje. Dzieci mogły również wziąć udział w konkursach z wiedzy kulinarnej, jednak najważniejszym punktem programu był dziecięcy konkurs drużyn „Dania bez gotowania” który odbył się w sobotę i niedzielę pod okiem profesjonalistów z dziedziny kulinarnej. Uczestnicy zostali obdarowani dyplomami oraz nagrodami rzeczowymi. Wydarzeniu towarzyszyły występy taneczne i artystyczne dzieci jak i samych mistrzów kuchni.