II Świętokrzyski Festiwal Smaków

Już po raz drugi na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się Świętokrzyski Festiwal Smaków. Dzięki olbrzymiemu sukcesowi ubiegłorocznej edycji, organizatorzy postanowili po raz kolejny przybliżyć mieszkańcom województwa oraz przyjezdnym turystom tradycje kulinarne zakątków Gór Świętokrzyskich.

W Tokarni zjawili się Teo Vafidis i Robert Sowa, którzy wspólnie z szefami kuchni ze świętokrzyskich restauracji weszli w skład jury podczas Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni – konkursu kulinarnego dla profesjonalistów i amatorów, do którego zgłosili się prezes Stowarzyszenia Projekt Świętokrzyskie – Bogdan Wenta oraz wiceprezes Stowarzyszenia – Danuta Papaj.

Od wczesnych godzin porannych, przy namiocie Stowarzyszenia Projekt Świętokrzyskie, polową kuchnię uruchomił nasz zaprzyjaźniony kucharz – Błażej. W specjalnie ustawionych kociołkach i paleniskach przygotowano, m.in. gulasz wołowy z warzywny podawany z tradycyjna pazibrodą, flaki z drobiowych żołądków, soczewicę z warzywami i wiele, wiele innych. Najmłodsi mogli wziąć udział w zabawach animacyjnych przygotowanych przez Fundację „DOGadanka” lub własnoręcznie wyrobić ciasto i na miejscu upiec z niego ciasteczka.

30.04. – 01.05. 2017 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *